Skip to main content

Naibelyn is bijna dertien jaar en woont met haar moeder en oudere zus van zeventien in Rotterdam-Zuid. Toen ze tien jaar was verhuisde ze van Curaçao naar Nederland. Inmiddels is Naibelyn eerstejaars op het Rotterdams Vakcollege de Hef, hier deed ze in december mee aan de ShanksDown fotoshoot. Haar pledge: ‘Wapens zijn dom’. Naibelyn vult aan: ‘Kinderen van 14 jaar moeten niet met messen lopen’.

Toekomstdroom

Naibelyn blinkt uit in wiskunde en houdt van boeken lezen. Ze heeft het naar haar zin op school, waar haar oudere zus ook op zit. Haar hobby’s? Voetballen en Afrodance. Naibelyn is ook goed in talen: thuis leert ze Spaans en een beetje Portugees. Later wil ze graag doktersassistent worden. ‘Ik wil mensen helpen die ziek zijn’, zo stelt de jonge leerling.

Tegen messenbezit

Waarom ze het belangrijk vindt om zich uit te spreken tegen messenbezit? ‘Kinderen horen niet met messen te lopen en horen elkaar niet te steken’. Ook in haar buurt gebeurt het, daar zag Naibelyn het met eigen ogen: ‘De broer van een vriendin van mij loopt met een mes. Hij is 14 jaar oud.” Op sociale media, zoals Snapchat en TikTok, ziet ze ook wel eens messen voorbijkomen. Gelukkig nooit bij mensen die ze kent.

Niet stoer

Tegen messendragers wil Naibelyn zeggen dat het absoluut niet stoer is: ‘Waarom moet je met een mes buiten lopen, als je ook gewoon naar school kunt gaan? Je kunt studeren en een goede baan krijgen. Als je een fout begaat en naar de gevangenis moet, vergooi je je toekomst.’ Het zijn vooral jongens die met messen lopen, zo stelt Naibelyn. Op school en in de klas hoort ze er gelukkig niemand over. Ze voelt zich veilig hier.

De oplossing?

Hoe kunnen we het bezit en gebruik van messen tegengaan? Naibelyn: ‘Door het bezit van messen en de verkoop aan minderjarigen te verbieden’. Ook vindt ze dat ouders beter op hun kinderen moeten letten: ‘Zorg dat ze thuis geen mes kunnen pakken’.