Skip to main content

Lever je mes in: van maandag 10 tot en met zondag 16 oktober kunnen messen anoniem ingeleverd worden in regio Rotterdam. Tijdens de messeninleveractie kan iedereen die een mes heeft en ervan af wil dit anoniem en zonder gevolgen inleveren op één van de inleverlocaties in de regio.

Week van de Veiligheid 2022

De inleveractie in Rotterdam vindt plaats tijdens de Week van de Veiligheid: een week waarin landelijk aandacht wordt besteed aan veiligheid en criminaliteit. Wij kiezen ervoor om deze week de nadruk te leggen op de veiligheid van jongeren. Een deel van de jongeren voelt zich onveilig en draagt een mes bij zich. Dat moet anders. Daarom roept de regio Rijnmond jongeren op om hun steekwapens in te leveren. Dat kan van 10 t/m 16 oktober anoniem op verschillende locaties in de regio.

Lever je mes in in Rotterdam

In Rotterdam zijn de laatste tijd ernstige steekincidenten geweest waar jongeren bij betrokken waren. Daarnaast worden er nog te vaak messen en andere steekwapens aangetroffen op straat, ook bij jongeren. Dit is niet normaal en bovenal gevaarlijk. Door wapens vallen er onnodig slachtoffers en elk slachtoffer is er één teveel. Daarom organiseren de politie, diverse gemeenten en het jongerenwerk een regionale messeninleveractie.

Tips voor ouders

We hopen dat de messeninleveractie bijdraagt aan minder messen op straat. Nog belangrijker is het gesprek over onveiligheid en messen. De messeninleveractie kan zo’n gesprek activeren tussen jongeren en ouders of docenten en hun leerlingen. Op leverjemesin.nl staan diverse tips over het aangaan van zo’n gesprek.

UPDATE 31-10-2022 – In totaal zijn er tijdens de messeninleveractie 113 messen en 31 overige wapens ingeleverd in regio Rotterdam. Daarnaast zijn er mooie gesprekken gevoerd in het onderwijs, met jongerenwerkers en bij jongeren thuis.