Bente Vermij (22) is gek op grote steden. De studente heeft van jongs af aan een grote interesse gehad in metropolen en in de mensen die daar wonen. Zelf woont ze tussen de koeien, in een ‘klein, boers dorp vlakbij Gouda’ (haar eigen woorden). Maar in Rotterdam voelt Bente zich thuis. Ze heeft net de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid afgerond aan de Erasmus Universiteit (EUR). Voor haar masterscriptie onderzocht Bente de effectiviteit van de #ShanksDown lesprogramma’s op scholen in Rotterdam.
Maatschappelijke meerwaarde
Bente rondde eerst de studie Leisure & Events Management aan de Willem de Kooning Academie af. Ze miste echter de maatschappelijke meerwaarde en vond dit bij de sociologische master aan de EUR. Bente: “Evenementen organiseren vind ik tof, maar ik wil er meer mee bereiken. Ik wil evenementen organiseren die iets bijdragen. Een evenement speciaal voor jongeren in kwetsbare wijken bijvoorbeeld. Met als doel het aanpakken en verbeteren van problemen in die wijken.”
Geweldig Rotterdam
En zo kwam de student bij Geweldig Rotterdam terecht. “Via een ander vak leerde ik de campagne kennen. Het probleem rondom messengeweld intrigeert me. Juist omdat het niet in mijn wereld speelt, het is voor mij totaal niet herkenbaar.” De opdracht van haar masterscriptie: meet de effectiviteit van een bestaand sociaal programma. Bente dook in de lesprogramma’s van #ShanksDown; de jongerencampagne van Geweldig Rotterdam.
Lesprogramma #ShanksDown
De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: ‘’Hoe effectief zijn de lesprogramma’s van #shanksdown op de attitude- en gedragsverandering van Rotterdamse jongeren ten aanzien van messengeweld en hoe is dit te verklaren?’’ Het antwoord op deze vraag moest blijken uit interviews met uitvoerders van Stichting Confro en JOZ (Jongerenwerk op Zuid), en ook van leerlingen en leraren van de scholen waar de lesprogramma’s zijn gevolgd. De conclusie is positief. Bente: “Uit mijn onderzoek blijkt dat de gebruikte methode heel passend is. En ook hoe belangrijk de rol van het team van Stichting Confro en JOZ is. De manier waarop die jongens omgaan met leerlingen – hun taal spreken – draagt bij aan de effectiviteit van de #ShanksDown lesprogramma’s.”
Oplossen messengeweld
En hoe denkt Bente over een mogelijke oplossing van het probleem? “Een hapklare oplossing is er natuurlijk niet, daarvoor is de problematiek te complex. Maar met de lesprogramma’s zijn we in ieder geval goed onderweg. Leerlingen voelen zich gezien en gehoord. Tijdens de interventies wordt de focus gelegd op de rol van de jongeren zelf. Zo creëren we positieve groepsdruk; een manier waarop jongeren elkaar positief beïnvloeden.”
Dit interview is te lezen in de nieuwsbrief van vrijdag 7 juli 2023. Bekijk de nieuwsbrief hier (en meld je aan!).