Skip to main content

Wesley dos Santos is een bekende naam in Rotterdam en in de wereld van ondernemerschap. Met 32 jaar op de teller is hij de drijvende kracht achter iKapitein; een succesvol bootverhuurbedrijf in Delfshaven. Zijn inspirerende verhaal deelde hij in een TED Talk en in een boek: ‘Ondernemen als een baas’. Binnenkort is Wesley te gast als rolmodel tijdens een Meet & Greet in Rotterdam. Geweldig Rotterdam ging in gesprek met de jonge ondernemer: “Ik ben altijd sportief geweest en hou ervan om te winnen. Dat zie je ook terug in de keuzes die ik maak als ondernemer.”

Tinkeren: ondernemer in hart en nieren

Wesley is geboren en getogen in de Rotterdamse wijk Delfshaven. De ondernemersgeest zat er al vroeg in: “Op de basis- en middelbare school bezig was met allerlei handeltjes, zoals het verkopen van cd’s en dvd’s. Ik importeerde spullen uit China – schoenen, muurstickers, headphones – maar zag mezelf toen nog niet als ondernemer.” In 2013 rondde Wesley de studie bedrijfskunde af aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik koos deze studie vanwege de brede mogelijkheden. Ik wist namelijk nog niet zo goed wat ik wilde doen. Bedrijfskunde studeren heeft me een goed begrip gegeven van bedrijfsvoering en processen. Daarnaast heb ik mezelf veel skills aangeleerd, zoals Photoshop, fotografie en films editen. Gewoon omdat ik dat leuk vond. In het laatste jaar van mijn studie richtte ik mijn eerste officiële onderneming op; het sneakermerk Diversité Footwear.”

Hosselen: van sneakers naar bootverhuur

Naast zijn eigen onderneming was Wesley vijf dagen in de week in dienst. Toen het steeds beter ging met zijn ondernemingen kon hij dit geleidelijk afbouwen. “Ik onderneem nu 10 jaar, maar vijf jaar geleden waagde ik de sprong naar fulltime ondernemen. In 2017 begon ik mijn bootverhuurbedrijf iKapitein.” Het idee ontstond toen Wesley met zijn vriendin een boottochtje maakte in Alblasserdam.” Wesley: We komen allebei uit Delfshaven, een plek waar zoveel water is. We besloten ervoor te gaan en kochten van ons spaargeld een sloep. Nu, zes jaar later, hebben we acht sloepen, SUP boards, en een restaurantje op de kade. Jaarlijks trekken we met iKapitein zo’n 20.000 bezoekers naar Delfshaven.”

Circulair denken: teruggeven aan de wijk

Ondernemer Wesley dos Santos uit Rotterdam maakt jongeren spelenderwijs bewust van zwerfafval en duurzaamheid.

Jongeren vissen zwerfafval uit het water

De stap naar waterrecreatie was geen voor de hand liggende.Wesley: “Het schoenenmerk stond heel dicht bij me, ik was altijd al bezig met mode en kocht veel designsneakers. Ik had nog nooit aan bootverhuur gedacht. In Delfshaven is zoveel water, maar de enige mensen die je op het water zag waren oudere mensen met een eigen boot. Het mooie van iKapitein is dat we waterrecreatie toegankelijk hebben gemaakt voor iedereen. Mensen die misschien nog nooit eerder een bootje hebben gehuurd. Op die manier kan ik met mijn onderneming iets teruggeven aan mensen uit mijn wijk. Hoe mooi is dat!”

Meer ambities

Teruggeven aan de buurt doet Wesley met iKapitein op meerdere manieren: “Ik zag veel vervuiling op het water. Vuil dat vanaf de kades het water in gewaaid was, maar ook vuil dat achteloos in het water gegooid werd.” Wesley zag een oproep van de RET: “Ze vroegen ideeën waarmee Rotterdam mooier, schoner en duurzamer gemaakt kunnen worden. Ik stuurde mijn idee in voor een sloep met ingebouwde vuilvanger. Waarmee je dus al varend het water schoonmaakt, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.” Met zijn vuilvangende sloep won Wesley in 2019 de RET Aardig Onderweg Award. “Ik ontving een budget om mijn plan te realiseren. Het eerste prototype van de boot werd gemaakt en gelanceerd in 2020.”

Ted Talk

Aan het winnen van de Aardig Onderweg Award zat een Ted Talk gekoppeld; een presentatie voor groot publiek over een onderwerp dat je zelf kiest. “Dat was erg spannend. Het is namelijk niet de bedoeling dat het over je onderneming gaat. Ze horen liever hóé je dingen doet; wat je denkwijze en filosofie is en dat ook nog eens volledig in het Engels.” Zo kwam Wesley bij zijn motto. “Tinkeren, hosselen en circulair denken zijn drie dingen die die ik altijd toepas in mijn leven. Tinkeren is experimenteren door gebruik te maken van je verbeeldingskracht. Dingen doen en uitproberen. Hosselen betekent voor mij het creëren van een opportunistische houding. Je comfortabel voelen in situaties die helemaal niet comfortabel voor je zijn. Juist in die situaties groei je. En als laatste circulair denken. Dat is verder groeien door terug te geven. Ik doe dat in mijn persoonlijke leven, maar ook in mijn ondernemingen.”

Bewustwording onder jongeren

Ondernemer Wesley dos Santos uit Rotterdam maakt jongeren spelenderwijs bewust van zwerfafval en duurzaamheid.

Kinderen aan boord van een iKapitein sloep

Dat motto heeft de jonge ondernemer gebracht waar hij nu is. En nu kijkt Wesley verder naar de toekomst: “Mijn droom is om de meest impactvolle waterrecreatie onderneming van Nederland te worden. In Delfshaven hebben we al een bewustwordingsprogramma voor groep 7 en 8. We gaan dan langs basisscholen en daar vertel ik over iKapitein. Daarna gaan we met de groep vuilvissen. Met vangnetten vissen we al het vuil uit het water. Afsluitend geven de scholieren een presentatie over hoe zij denken dat we de wijk mooier en schoner kunnen maken. Het is mooi om te zien hoe jongeren zelf gaan nadenken over zo’n onderwerp.”

TinkerAcademy

Voor Wesley is het verhaal nog lang niet ten einde. Hij blijft streven naar grotere impact. Wesley: “Ik zou het tof vinden om later een impactvolle tinkerschool te starten. TinkerAcademy. Misschien zelfs een drijvende school op het water. Een school waar jongeren extra vaardigheden kunnen leren, bijvoorbeeld over ondernemerschap of over mental health.” Wesley deelt nu alvast een tip voor alle jongeren die graag willen ondernemen: “Begin bij iets dat je echt leuk vindt. Iets wat zou je zelfs zou doen zonder dat je daarvoor betaald krijgt. En probeer veel dingen uit. Experimenteer. Zo kom je er achter wat bij jou past. En vergeet niet om terug te kijken, iets terug te geven aan je wijk, je buren, je familie, de wereld.”

Binnenkort is Wesley te gast als rolmodel tijdens een Meet & Greet in Rotterdam. Tijdens Meet & Greets leren jongeren over ondernemerschap en leren ze nieuwe vaardigheden tijdens uitdagende workshops.

 

Dit interview stond in de Geweldig Rotterdam nieuwsbrief van april 2024. Niks meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.