Skip to main content

In de week van 11 t/m 17 oktober, de Week van de Veiligheid, organiseerde Geweldig Rotterdam allerlei activiteiten. Zo waren er wapeninleveracties bij politiebureaus en pop-uplocaties op twaalf plekken in de stad, werd een Fortnite toernooi georganiseerd voor jongeren, een mediavoorlichtingssessie voor ouders, een rapcontest (De Shanks Down, Bars Up! Challenge) én een pizzabijeenkomst met niemand minder dan burgemeester Aboutaleb.  In dit artikel leest u hoe deze week is verlopen!

Pizza met de burgemeester

Het was een geweldige avond in buurthuis De Arend in Feijenoord. De kersverse beste burgemeester van de wereld deed mee met onze beproefde pizzabijeenkomst, waar hij met negentien jongeren sprak. Het werd geen gewoon gesprek: door de befaamde dialoogtechniek ‘Over de streep’ (de telefoon van de burgemeester kon behoorlijk wat extra stappen bijschrijven) werd het gesprek open, eerlijk en hoopvol. Tijdens het gesprek bleek dat een deel van de aanwezige jongeren het slachtoffer van de dodelijke schietpartij in Bloemhof van afgelopen week kenden. Ook was het heftig om te zien dat bij de vraag ‘Ga over de streep als je iemand kent die is neer/doodgestoken of geschoten’, bijna de hele groep de streep over ging. Het geeft de urgentie van het probleem maar weer eens aan. Er zijn weinig mensen beter in het vaderlijk aanspreken van zo’n groep jongeren, dan de burgemeester. Persoonlijke verhalen van zijn kant lokten persoonlijke verhalen van de kant van de jogneren uit, de openheid van de burgemeester ontlokte enthousiasme en betrokkenheid bij de rest van de groep. Tegen het einde van de avond had iedere deelnemer gesproken: over het probleem, mogelijke oplossingen en het leven als jongere in Rotterdam. Al met al werd het een indrukwekkende bijeenkomst.

Burgemeester Aboutaleb was enorm enthousiast. Hij heeft de groep jongeren zelfs uitgenodigd voor een vervolggesprek tijdens een wandeling in het Kralingse Bos of het Zuiderpark! De burgemeester sloot af met een mooie metafoor: “Boys; weten jullie wel dat jullie ruwe diamanten zijn? De straat is jullie slijpsteen. En wat gebeurt er met geslepen diamanten? Die gaan schitteren.”

Fortnite en mediawijsheid

De volgende dag was het tijd voor Fortnite 010, een initiatief georganiseerd door collectief Wapens de wijk uit. Na edities in Feijenoord en Delfshaven vond het evenement deze keer plaats in Charlois. Omgetoverd tot evenementenlocatie deed voetbalvereniging SV Charlois voor even dienst als buurthuis. Een uitgebreide combinatie van jongerenwerkers van JOZ, Dock en TOS waren aanwezig om de enthousiaste groep kinderen tussen de tien en de vijftien jaar te begeleiden bij de verschillende onderdelen. Er vielen punten te verdienen en hieraan waren prijzen gekoppeld: tegoedbonnen van kledingmerk Banlieu en trainingspakken van Touzani.

Het eerste onderdeel was een voetbalspel waarbij de groep ballen in tonnen moest schieten en door een net in het doel. Na veertig minuten ging er een alarm af om aan te geven dat het tijd was om door te draaien. Groep A ging naar onderdeel twee: Fortnite! Dertien Playstations en evenzoveel beeldschermen stonden in de kantine van de voetbalvereniging opgesteld. Er werd geconcentreerd gegamed!

Het derde onderdeel was de zogeheten ‘wapenkamer’. Hier spraken een rechercheur en wijkagent de kinderen toe over de gevolgen en gevaren van wapenbezit – en gebruik. De voorlichting ging bijvoorbeeld over wat te doen in een situatie waar een wapen getrokken wordt (wegrennen!), de wetgeving rondom wapengebruik en -bezit en de strafrechtelijke gevolgen hiervan.

Terwijl de kinderen druk in de weer waren kregen ouders in de ‘chatroom’ voorlichting over sociale media. Uiteindelijk werd die voorlichting vooral een belangrijk gesprek over de problematiek en het leven in de stad. Ook wisselden ouders tips en tricks uit. Al met al was het een inspirerende en leerzame middag voor jong en oud!

Onderwijs

Ook het onderwijsveld deed mee aan de Week van de Veiligheid: Said Kasmi, wethouder van Onderwijs, Cultuur en Toerisme, trapte de week af op het Albeda College aan de Rosestraat. Daar onthulde hij samen met leden van het bestuur van het Albeda en studenten een poster die deze week op verschillende scholen in de stad hing, met de tekst: ‘Voel je veilig op school / Daar zorgen we samen voor!’ Een startschot voor een mooie campagne om het Rotterdamse onderwijs veiliger te maken!

Er waren deze week verschillende activiteiten voor middelbare en mbo-scholen. Doel van deze activiteiten was het gesprek tussen leerlingen, studenten en leraren te bevorderen over lastige onderwerpen, zoals (online) agressie, pesten, seksuele intimidatie en wapenbezit. Hiervoor zijn diverse middelen ontwikkeld, zoals lesmateriaal over veiligheid, posters voor de scholen en een podcast voor zowel studenten, leerlingen en leraren. In de podcasts worden door studenten, leraren en Rotterdamse rolmodellen, zoals kickbokser Imad Hadar, tips en tricks gegeven om het gesprek in de klas over veiligheid te voeren.

Inleveracties

Ten slotte konden er op twaalf verschillende locaties wapens ingeleverd worden. Dat is volop gedaan: in totaal werden er tijdens de Week van de Veiligheid in Rotterdam meer dan vierhonderd wapens ingeleverd! Zo ook op de pop-up locatie van JOZ in Delfshaven, waar jongerenwerker Fo op de zaterdag aanwezig was. Hij vond het een goede actie: “Het is toch belangrijk om te laten weten dat dit soort acties georganiseerd worden en dat jongeren, als ze willen, hulp kunnen krijgen. Vooral omdat het op landelijke schaal georganiseerd wordt.” De Week van de Veiligheid heeft dus zijn vruchten afgeworpen. Op naar de volgende!

Geweldig Rotterdam in de Media

Zowel in de lokale als in de landelijke media werd volop aandacht besteed aan de Week van de Veiligheid. Ook was er aandacht voor de Rotterdamse aanpak van Geweldig Rotterdam. Zo was radiozender FunX bij het Fornite 010 evenement waar ze een kijkje namen in de wapenkamer, waar een wijkagent en rechercheur voorlichting aan jongeren gaven over wapenbezit- en gebruik. Ook RTV Rijnmond berichtte over de activiteiten van afgelopen week en Open Rotterdam maakte een item samen met onze kernteampartner Jeremiah Durand over de rapcontest: de Shanks Down, Bars Up!-challenge. Daarnaast schreef het Algemeen Dagblad over de resultaten van de eerste dag wapens inleveren in Rotterdam. Landelijk besteedde NPO-radio 1 aandacht aan de wapeninleveracties en maakte Youtuber Nesim el Ahmadi een aflevering over hoe het is om slachtoffer van messengeweld te zijn. Collectief Straatadem IJsselmonde maakte een mooie korte film over de problematiek in samenwerking met Jandino Asporaat. Tot slot maakte ook het Rotterdams Wijktheater drie prachtige korte films, onder de noemer ‘Straatstaat’. Het gehele project van het Wijktheater bestaat uit films, theaterstukken, podcasts en nog veel meer. De films werden onlangs vertoond in het Theater Zuidplein en zijn nu te zien op YouTube. Al met al is de Week van de Veiligheid geslaagd; de urgentie van de problematiek is op landelijk niveau ook aangekomen, afgaand op de media-aandacht!