Skip to main content

Van 12 jaar lang met je band touren door Europa naar Security Studies aan de Universiteit van Leiden. Samgar Jacobs (36) legt een uniek carrièrepad af – een die hem op het pad van Geweldig Rotterdam bracht. Zijn documentaire A Knife For A Life combineert beeldschone beelden van ons 010 met de rauwe waarheid: messengeweld is hier een diepgeworteld probleem. We spraken de student over zijn motivatie voor het belichten van messengeweld én over zijn liefde voor Rotterdam.

Samgar Jacobs startte in 2022 de studie Security Studies aan de Universiteit van Leiden. Een studie die zich voornamelijk richt op veiligheidsvraagstukken, zoals conflict, terreur en cybercrime. Samgar: “Instanties als de AIVD, Europol, Interpol en de recherche spreken erg tot mijn verbeelding. Ik zou bijvoorbeeld willen werken voor een overheidsinstantie die zich bezighoudt met het opspeuren en berechten van internationale ondermijning, zoals bijvoorbeeld mensenhandel en terrorisme.”

Thuis in Rotterdam

De vooropleiding Integrale Veiligheidskunde bracht Samgar onverwacht naar Rotterdam – een stad die nooit echt tot zijn verbeelding sprak. “Nu ik hier woon ben ik verknocht aan deze stad. Ik vind het heerlijk om door het centrum te fietsen, te wandelen over het Eiland van Brienenoord, te joggen over de Erasmusbrug en te turen naar voorbij passerende boten op de Maas. Ik hou van de diversiteit, de ruimte voor kunst en cultuur, en alle fijne plekjes waar je heerlijk kunt genieten. En niet te vergeten Feyenoord!”

Documentaire over messengeweld

Samgar is een liefhebber van film en documentaires. Bij de opdracht om onderzoek te doen naar een lokaal veiligheidsprobleem lag zijn keuze voor film als medium dan ook voor de hand. Hoe dicht staat hij bij het thema van messengeweld? Samgar: “Ik wilde het thema voor mezelf verder onderzoeken en kijken hoe het mij persoonlijk zou raken. Ik hoopte hier meer betrokkenheid aan te kunnen geven en op een manier bij te kunnen dragen aan een oplossing – in welke vorm dan ook.” Uit zijn onderzoek bleek hoe het slachtoffer- en daderschap sterk met elkaar verbonden zijn. “Vaak komt het voor dat een dader eerst slachtoffer is geweest en dan pas dader wordt. De psychologie die hierachter schuilt vind ik erg interessant.”

Achter elk verhaal schuilt een persoon

En wat leerde Samgar van zijn documentaire over messengeweld? “Het heeft mij de omvang van het probleem laten realiseren. Het is hard nodig om meer bewustzijn te creëren voor messengeweld en er een passende oplossing voor te zoeken.” Maar ook leerde hij dat achter elk verhaal, hoe wrang ook, een persoon schuilt. “Dit heeft mij erg gegrepen. Juist omdat ik mijzelf betrap op het snel vellen van een oordeel wanneer ik iets op het nieuws voorbij zie komen. Je weet niet wat zo iemand heeft meegemaakt en wat hem uiteindelijk aanzet tot zo’n actie. Deze jongeren een veilige plek bieden is ontzettend belangrijk, en kan mensenlevens redden.”

 

Dit interview is te lezen in de nieuwsbrief van vrijdag 7 juli 2023. Bekijk de nieuwsbrief hier (en meld je aan!).