Skip to main content
Rodney van den Hengel is re-intergratiedeskundige en sociaal-maatschappelijk vormer. Samen met agent Marco den Dunnen begon hij de koffiezaak Heilige Boontjes, nu gevestigd in het oude politiebureau aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. Heilige Boontjes Koffie biedt een leer-werkplek voor jongeren die zich wel eens vergist hebben, en hier een tweede kans krijgen.

Investeren in de toekomst: Een kopje koffie en een kans

In de zakenwereld hoor je vaak de uitspraak: “Je moet geld uitgeven om geld te verdienen”. En dat is precies wat mijn kompaan en ik doen. Wij investeren in de jeugd, wij weigeren hen af te schrijven, te labelen of te negeren. Door in hen te investeren creëren we perspectief en sociaal rendement. Wij zijn dan ook enorm blij met partijen die ook investeren in jonge mensen.

Een mooi voorbeeld hiervan is Jonge Actieve Rotterdammers op Zuid, oftewel JAR. Afgelopen woensdag mocht ik een barista-workshop geven aan een groep jongeren van JAR. Terwijl ik daar dus de koffie stond te zetten, zag ik iets wat zelden de media haalt. Vijftien jonge Nederlandse mannen, met een niet-Westerse achtergrond, die zich inzetten voor de wijk en voor zichzelf. Leuke gasten, enthousiast en respectvol. Dit zou toch vaker in het nieuws moeten! Juist de constant negatieve berichtgeving draagt bij aan een gevoel van onveiligheid. Populisten maken handig gebruik van dit gevoel en creëren draagvlak om de sociale voorzieningen verder af te breken.

Het wegnemen van buurthuizen, het korten op GGZ-voorzieningen en het scherper stellen van bijstandsregels. En? Heeft het iets opgeleverd? Integendeel, de wachtlijsten zijn langer dan ooit. Er moeten miljarden worden terugbetaald aan mensen die jarenlang zijn weggezet als fraudeur. En straten zonder jongerenwerkers zijn een broedplaats geworden van geweld, criminaliteit en terreur. Uithalers, portiekbommen, passenfraude. Ga zo maar door.

De straat is net Facebook. Als er geen duiding gegeven wordt of geen moderators rondlopen dan wordt het algoritme van de straat wel heel eenzijdig. En jongeren in armoede zien vaak maar een manier om hier mee om te gaan. Zij horen of zien geen tegengeluid. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn enorm. Politie-inzet, druk op het gerechtelijke apparaat, druk op reguliere ziekenhuizen, druk op GGZ-personeel.

Juist daarom moeten we blijven hameren op investeringen! Waarom blijven bedrijven, consumenten en overheden constant investeren in de bekende partijen? De partijen die het allemaal al goed voor elkaar hebben. Waarom investeren ze niet in partijen die daadwerkelijk bijdragen aan het wegnemen van de sociaal-maatschappelijke problemen? We moeten investeren in mensen door hen helpen te werken. Mensen die werken hebben een netwerk, zijn betekenisvol, kunnen de rekeningen betalen, worden minder ziek.

Mensen die je geen aandacht geeft, voelen zich alleen, niet gehoord en zoeken een voor hen bekende weg. Wat voor overtuiging heb je nog meer nodig? Dus vraag ik je te investeren! Investeren in mensen of producten die mensen helpen.

Je kunt investeren in de jongeren van JAR en ze helpen met het exploiteren van hun horeca- en kapperszaak. Of investeer in de koffie van Heilige Boontjes en help ons bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Draag bij aan een eerlijkere, inclusievere en leukere samenleving!
Wie wil investeren?

Lees meer over JAR en Heilige Boontjes.

Dit interview stond in de Geweldig Rotterdam nieuwsbrief van april 2024. Niks meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.