Skip to main content
Van meidenvilla tot muziekstudio, en van natuur- tot kunst en cultuurHUB. Rotterdam is tegenwoordig rijk aan een flink aantal jongerenhubs. Andere jongeren uit je wijk ontmoeten? Leren je talenten ontwikkelen? Samen nieuwe activiteiten opzetten in je buurt? Dit kan allemaal bij de jongerenhubs in Rotterdam.

Wat is een jongerenhub?

Een jongerenhub is een centrale plek in de wijk waar jongeren zelf de regie pakken over de ruimte, de inrichting en de activiteiten. Het is een ruimte met een huiselijke sfeer waarin je de kans krijgt jezelf te ontwikkelen en activiteiten te organiseren. Maar het is ook een veilige plek waar je terecht kunt met vragen, of als je een rustige plek zoekt om huiswerk te maken.

Behoefte aan een eigen plek

Het is belangrijk voor jongeren om elkaar te kunnen ontmoeten. Maar ook om een eigen plek te hebben waar ze samen activiteiten kunnen ondernemen. Daarom zijn ze zelf nauw betrokken bij de inrichting en programmering van de hubs en de uitvoering van de activiteiten.
Je kunt van alles doen in de jongerenhubs. Sommige hubs hebben een eigen pand. Maar het kan ook een ruimte zijn in een Huis van de Wijk, bij een culturele hotspot of bij een sportorganisatie.

De ambitie voor de jongerenhubs

Een jongerenhub is de plek voor jongeren. Om elkaar te ontmoeten, talenten te ontwikkelen, activiteiten te doen en vragen te stellen. In veel wijken is er namelijk maar weinig voor jongeren te doen. Er zijn onvoldoende plekken voor jongeren om zich te ontwikkelen. Daarom openen steeds meer jongerenhubs hun deuren. En we zijn nog niet klaar! Rotterdam werkt toe naar 33 jongerenhubs, verdeeld over meerdere wijken. Stuk voor stuk unieke jongerenhubs, want de jongeren uit de wijk hebben het hier voor het zeggen. De gemeente wordt hierin gesteund door welzijnsorganisaties als SOL en WMO Radar, en andere betrokkenen uit de wijk. Samen probeert men fijne plekken te creëren waar jongeren graag naartoe gaan.

Je leest meer over de jongerenhubs, hun adressen, en openingstijden op deze webpagina van de gemeente Rotterdam.

Dit artikel stond in de Geweldig Rotterdam nieuwsbrief van april 2024. Niks meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.