Skip to main content

‘Als je iets wilt, dan kun je het waarmaken. Daar komt geluk bij kijken. Maar ook het maken van bewuste keuzes.’ William Levy (23) en Nikhom Westphal (21) zijn als personal trainer werkzaam op meerdere sportscholen en zijn allebei ondernemer. Woensdag 7 februari vulden zij bij een Meet & Greet in Lombardijen het onderdeel ‘workshop’ in. Het onderwerp: Met geld omgaan.

Inspired change of life: ontmoet Nikhom en William

William en Nikhom hebben beiden veel te danken aan sport. Het gaf hen zelfvertrouwen en diende als inspiratiebron. Nikhom is wedstrijdzwemmer op internationaal niveau en William bracht al op jonge leeftijd veel tijd door op de atletiekbaan. Nikhom: “Ik merkte dat ik goed ben in motiveren en dat ik het leuk vind om te inspireren. Van daaruit ben ik mijn eigen bedrijf gestart.” William was 8 jaar oud toen hij vanuit Kaapverdië naar Nederland verhuisde. “Ik kwam in een schakelklas terecht en had in die tijd veel onzekerheden. Ik sprak de taal niet, had moeite met rekenen. Tot ik atletiek ben gaan doen, iets waar ik echt goed in was. In sport heb ik mijn zelfvertrouwen teruggevonden.”

Inspiratieles over geld en ondernemen

De jonge ondernemers kenden elkaar al van de studie, en besloten vanuit hun gedeelde interesse in sport samen te werken. Al snel werden ze benaderd om sportles te geven; op het PENTA Collega in Hoogvliet – de middelbare school waar Nikhom zelf ooit leerling was. Nikhom: “Ze vroegen ons om zes sportlessen te geven van 90 minuten. Dat vonden we allebei erg lang, dus besloten we iedere les te starten met een half uur theoretische les, gekoppeld aan leefstijl.” William: “Dat was in het begin even wennen. De jongeren kwamen binnen met het idee dat ze gingen boksen. Toen we zijn gaan zitten en over geld en inkomen begonnen praten, merkten we al snel dat de groep loskwam. Geld is een onderwerp waar jongeren graag over praten en nadenken.”

Jongeren inspireren en uitdagen

Tijdens de lessen proberen William en Nikhom de jongeren uit te dagen. William: “Stel, iemand zegt: ik ga een miljoen maken. Dan vraag ik door: oké, jij gaat een miljoen maken. Hoe ga je dat doen? We laten die jongeren echt zelf nadenken. En ook heel belangrijk: we praten met de jongeren vanuit een gelijke positie. En dan zie je dat het heel dichtbij komt, dat je echt een band opbouwt.” Nikhom: “Die gelijkheid zie je ook terug in sport, daar is iedereen gelijk. Ongeacht je afkomst of waar je woont. Dit proberen we in onze interactie met de jongeren uit te dragen.” William: “Ik ben opgegroeid in Rotterdam West. Ik kon ook het foute pad op gaan. Maar ik heb nu mijn eigen bedrijf en het gaat lekker. En dat wil ik die jongeren graag meegeven. Je hoeft geen negatieve dingen te doen om geld te verdienen.”

Samenwerking met Banlieue Foundation

Naast de workshop die ze tijdens de Meet & Greet op 7 februari geven, zijn de jonge ondernemers ook bezig met een langdurig project in samenwerking met Banlieue Foundation. Nikhom: “We bieden een volledig lespakket aan waarbij we diverse onderwerpen behandelen: van inkomen tot stressmanagement en met je emoties omgaan.” William: “Op school leren jongeren economie, wiskunde, geschiedenis, biologie. Waarom leren we onze jongeren niet over het leven? Nu moeten ze het zelf uitvinden, en bij de een lukt dat beter dan bij de ander. Sommige jongeren komen in een negatieve spiraal terecht. In plaats van dat te bestraffen, moet je het eigenlijk voor zijn. En dat is wat wij proberen, we geven de jongeren aandacht, liefde en begrip. Kill them with kindness. Puber zijn is al lastig genoeg.”

William en Nikhom geven personal training en groepslessen bij SportCity Blijdorp en Centraal. William is daarnaast ook coach bij Hefgym in Rotterdam West.

De Meet & Greet Met geld omgaan vond plaats op woensdag 7 februari in Huis van de Wijk Lombardijen.

Dit interview stond in de Geweldig Rotterdam nieuwsbrief van februari 2024. Niks meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.