Skip to main content

“Mijn droom is een eigen bedrijf starten.” Renaldo, bijnaam Renna, is twintig jaar en studeert Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Hij rondt nu het tweede jaar af en heeft er na de zomer nog twee te gaan. Maar dat eigen bedrijf komt er snel: “Ik ga nog niks verklappen, maar we zijn er keihard mee bezig!” In de tussentijd is Renna ook druk met een ander project. Samen met drie studiegenoten wil hij een evenement organiseren voor Geweldig Rotterdam, speciaal voor jongeren.


Tof dat jullie je inzetten voor jongeren in Rotterdam! Hoe kwam Geweldig Rotterdam bij jullie op de radar?

“Mijn studiegenoot Jaïr had al een nauwe samenwerking met #ShanksDown voor Geweldig Rotterdam. Wij waren bezig met een opdracht vanuit school waarbij we een maatschappelijk probleem moesten behandelen. We kozen voor de vraag of het lopen met wapens als zelfverdediging gezien mocht worden door jongeren. Het antwoord is natuurlijk nee, maar veel jongeren zien het wel zo – als zelfverdediging. Toen zijn we gaan nadenken: hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren dit anders gaan zien. Als je ruzie hebt met iemand zijn er zoveel andere manieren om het op te lossen. Toen bedachten we al snel dat je het probleem niet bij jongeren moet leggen. Dus niet de hele tijd over messen en wapens praten, maar de jongeren op een andere manier bereiken. Bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op talentontwikkeling.”


Laat dat nu net zijn wat jullie met “Class of Experience” al gedaan hadden. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Voor het vak eventmanagement waren we inderdaad al bezig met een event voor jongeren: Class of Experience. Eind maart vond dit evenement plaats. Onze doelgroep was talentvolle jongeren die een zetje nodig hadden om met hun talent aan de slag te gaan en hun dromen waar te maken. Verdeeld over vier categorieën – muziek, fashion, foto en video – kregen zij eerst een masterclass van mensen uit het vakgebied. Daarna gingen de jongeren zelf werken aan een product, onder intensieve begeleiding. Na afloop kregen we zoveel positieve feedback terug. Ook van die jongeren zelf. Dat deed ons nog meer beseffen hoe belangrijk talentonwikkeling is. Jongeren die druk bezig zijn met het ontwikkelen van hun talenten hebben nu eenmaal minder tijd om het criminele pad op te gaan.”


En jullie opgedane kennis gaan jullie nu dus inzetten voor Geweldig Rotterdam. Hoe komt de samenwerking er uit te zien?

“Na het afronden van die opdracht zeiden wij tegen elkaar: kom jongens, hier gaan we echt iets mee doen. Op dat moment kwam op Nieuwsuur ook dat item over messengeweld, met veel aandacht voor Rotterdam. We willen bijdragen aan een oplossing voor het probleem, dus Class of Experience gaat sowieso terugkomen. Maar dus ook een ander evenement voor Geweldig Rotterdam. We zijn momenteel nog in de brainstormfase en ik kan er niet te veel over vertellen. Wel is zeker dat we de jongeren weer volop gaan betrekken. Het evenement zal met de start van het nieuwe schooljaar plaatsvinden, dus jullie horen hierover binnenkort meer!”

Dit interview is te lezen in de nieuwsbrief die op vrijdag 7 juli 2023 werd verzonden. Bekijk de nieuwsbrief hier (en meld je aan!).