Skip to main content

Messenbezit, opvoeding, veiligheid in de wijk, huiselijk geweld: het zijn enkele onderwerpen die Shadia Abdulghani maandelijks bespreekt met moeders uit IJsselmonde. Shadia trekt met Onwijze Moeders Lombardijen iedere maand een grote groep ouders naar het ouderlokaal van basisschool De Catamaran. Voornamelijk moeders, aldus Shadia: “Moeders zijn in deze buurt het meest betrokken bij de opvoeding van kinderen.” Maar ook vaders en oma’s zijn geregeld aanwezig bij bijeenkomsten: “Alle opvoeders zijn welkom bij Onwijze Moeders.”

Ouders in IJsselmonde

Vier jaar geleden werd Onwijze Moeders opgericht, in samenwerking met de gemeente en de wijkagent in Lombardijen. Shadia, al 22 jaar werkzaam als medewerker ouderbetrokkenheid bij basisschool de Catamaran, was een logische schakel. Ze kent de wijk én de moeders in de wijk. Shadia: “Lombardijen is een wijk met veel jongeren, maar ook veel criminaliteit, inbraken en andere problematiek. Ouders maken zich zorgen. Onwijze Moeders is er daarom voor alle ouders in IJsselmonde. Samen kijken we naar de behoeften van opvoeders, waar ze tegenaan lopen, wat ze willen verbeteren of veranderen.”

Onwijze Moeders Lombardijen

Een keer in de maand komen de Onwijze Moeders ‘s ochtends bij elkaar in basisschool De Catamaran in Lombardijen. Iedere maand behandelt de groep een ander onderwerp. Shadia: “We peilen bij de ouders welk onderwerp ze graag willen bespreken. Waar ze vragen over hebben. Maar we kijken ook in samenwerking met het wijkteam en de wijkagent of er een bepaald onderwerp is dat belangrijk is om te behandelen. Naast huiselijk geweld, veiligheid en opvoeding, komen ook loverboys, seksuele voorlichting en het gevaar van sociale media aan bod.”

Veiligheid in de wijk

Volgens Shadia maken veel moeders zich zorgen om de veiligheid in de wijk. Er vinden veel inbraken plaats: “Laatst nog sprak ik een moeder. Ze was twee minuten de deur uit om haar zoon op te halen van school. Toen ze thuiskwam lag alles overhoop: dingen waren kapotgemaakt en waardevolle spullen meegenomen. Dit soort verhalen hoor je hier heel vaak.” Er heerst veel onrust over druggerelateerde criminaliteit in de wijk. Shadia: “Moeders maken zich zorgen over kinderen die drugs verkopen of onder dwang in het circuit belanden. Ze willen tips over hoe ze hun kinderen kunnen beschermen.”

Toekomstdroom

Het doel van Onwijze Moeders is om samen met ouders de wijk veiliger te maken. Om dit te bereiken is het van belang dat ouders zich veilig genoeg voelen om informatie te delen. Shadia: “Veel mensen durven de politie niet te bellen. Ze zijn bang voor wraak. Of ze beheersen de taal niet goed. Wij zeggen dan: het maakt niet uit, gewoon bellen. Dit kan ook anoniem.”

Samenwerkingen

Onwijze Moeders gaat graag samenwerkingen aan om betere voorlichting en hulp te bieden aan ouders. Ben jij als organisatie gespecialiseerd in een onderwerp gerelateerd aan opvoeding of veiligheid? Neem contact op met Shadia via s.abdulghani@decatamaran.nl).