Skip to main content

Bij College ’53 op Plein 1953, in het centrum van Pendrecht, vond op 6 februari 2024 de eerste Pitch Night van Geweldig Rotterdam plaats. Pitch Night is een programma van Geweldig Rotterdam om jongeren aan te moedigen hun ideeën te delen en zo hun wijk positief te beïnvloeden.

Love Up

We waren deze avond op bezoek bij het wijkcollege van College ’53, dat de lokale jeugd ondersteunt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het programma werd geleid door de jongerenwerkers van College ’53 en Stichting Jongerenwerk Op Zuid (JOZ), en stond in het teken van het thema: ‘Love Up’ ofwel liefde. Liefde voor je familie, vrienden én liefde voor je wijk. Iliass Tajdirti van Stichting JOZ daagde de 27 aanwezigen uit om na te denken over een leukere en leefbaardere wijk. “Liefde voor de wijk uit zich op verschillende manieren.”
Onder begeleiding van jongerenwerkers gingen de jongeren direct aan de slag. Aan de hand van inspiratie-kaartjes met vooraf bedachte ideeën werd bediscussieerd of een idee van waarde voor de wijk zou kunnen zijn. Ook waren er blanco kaartjes waarmee jongeren werden gestimuleerd creatief na te denken en zelf ideeën te bedenken. Alle ideeën werden uiteindelijk op waarde geschat, waarna iedere groep 1 idee pitchte.

En de winnaar is…

Tijdens de pitchronde werden alle jongeren, een enkeling zo jong als 11 jaar, gestimuleerd hun ideeën voor de hele groep te pitchen. Vol trots werd tal van inspirerende voorstellen gepresenteerd. Van een ouder-kind toernooi tot een buurt-podcast en van een ‘multi-culti fissa’ voor jong en oud tot extra sport toernooien voor de buurt. Wat al deze ideeën met elkaar gemeen hebben? De jongeren willen graag meer verbondenheid tussen de inwoners van de wijk om zo dichter tot elkaar te komen.

Uiteindelijk werd ‘De Buurt Podcast’ uitgeroepen tot de winnaar van de avond. En is er vanuit de betrokken partners, Stichting JOZ en WMO Radar, een bedrag van € 250,- beschikbaar gesteld om dit idee tot leven te brengen. Een welkom startkapitaal én een erkenning van het potentieel van jongeren om hun wijk te veranderen. Hierbij ontvangen de jongeren natuurlijk de steun en ervaring van de betrokken partners in het produceren van de podcast. Zo eindige de avond met een gevoel van voldoening en hoop. Het was niet alleen een Pitch Night; het was een viering van de kracht van gemeenschap, jeugdige creativiteit en de belofte van een levendiger en liefdevoller Rotterdam.

Download de Pitch Night tool

Wil jij zelf aan de slag met de Pitch Night tool? Download de handleiding en alle overige benodigdheden in onze toolbox.

Dit interview stond in de Geweldig Rotterdam nieuwsbrief van april 2024. Niks meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.